GRUP DE DANSES FONT SANTA

El Grup de danses Font Santa de Teulada presenta un espectacle anomenat "BONA GENT". Serà dissabte 21 d'agost a les 22h a la Plaça de l'Ajuntament de Teulada. Aquest treball s'ha muntat per commemorar l'arribada del Pare Sant Vicent Ferrer aterres teuladines, ara fa 600 anys. És una escenografia d'Amadeu Vives basada en obra i miracles del Sant valencià. Esperem la vostra assistència i el vostre recolzament. GRUP DE DANSES FONT SANTA - TEULADA (MARINA ALTA)

MUSIT A GILET

MUSIT A GILET
Amics i amigues. Ara que som a un mes vista de la festa d’inauguració del MUSIT (Aula-Museud’Instruments de Música Tradicional), ens adrecem a vosaltres per tald’assabentar-vos dels actes programats. El proper dia 14 de setembre a les 20h. tindrà lloc un acte de presentació del MUSITal Club Diario Levante de València (C/ Traginers,7 del Pol.lígon Vara de Quart) Hiparticiparan representants del món del folklore, educació i cultura. Així mateix, hihaurà una xicoteta exposició d’instruments. El dia 18 de setembre inaugurem el MUSIT a Gilet on farem una festa sonada quecomençarà a les 22.30h. Adjunt us enviem un avanç de la programació tot i que elcartell definitiu està per completar i, ben segur, que d’altres companys delfolklore també hi seran presents. Una vegada més us agraïm la vostra bona disposició i esperem que doneu el màxim depublicitat a les nostres activitats. Salutacions cordials

PREMI FORCAT

SETENA EDICIÓ - PREMIS FORCAT 2009

LLOC: Complex Esportiu-Cultural Petxina
PasSeIG de la Petxina, 42

DIA/HORA: DIUMENGE 13 DE JUNY de 2010 A LES 17’30 hOrEs.

La jornada començarà a les 17`30 hores amb l'entrega del Premi, després de l'acte oficial es realitzara una mostra de folklor en la qual es representaran diversos balls rituals de la mà del Grup de Danses Cantares Viejos de Requena i Els Porrots de Silla.

El Grup de Danses el Forcat ha creat els premis “FORCAT” a la trajectòria i a la recuperació de les tradicions valencianes. Amb aquesta menció vol reconéixer, anualment, a aquelles persones i organitzacions que han fomentat que la història perdure al llarg del temps.

A la concessió d'aquest premi, s'ha valorat el continu interés i la seua trajectòria a l'estudi, divulgació i recuperació dels nostres costums.

En l'edició corresponent d´enguany s'ha atorgat el premi a:

CARMEN FERRÉS I GARCÍA
CASA INSA

La Casa Insa és un comerç emblemàtic de la Ciutat de València, «una institució que des del segle XIX ha vestit de festa la societat valenciana», va comentar el diputat de Cultura, Salvador Enguix, després de la constitució del Fons Carmen Ferrés-Casa Insa en el Museu Valencià d’Etnologia. La Casa Insa va arribar a ser el rober més important de la ciutat. Allí es guarda part de la memòria festiva, social i sentimental de la ciutat i de la nostra Comunitat. Este emblemàtic establiment de València ha estat lligat des de la seua fundació a la història festiva i del lloguer de robes de moros i cristians, cabalcades de reis, o de la festivitat del Corpus entre altres.

A la curta trajectòria d'aquestos premis s'han concentrat persones de gran valor humà i professional, en la primera edició d'aquestos premis, és va concedir a En Vicent Garijo i Hernandez, (president i fundador del “Grup de Danses el Forcat”), el premi “FORCAT HONORÍFIC”, i el I Premi “FORCAT” a En José Vicente Romero i Forundarena, “Mestre” d’aquest grup per la seua tasca realitzada.

En la segona edició dels premis, es va reconéixer el treball de recopilació i estudi als diversos aspectes de la cultura tradicional a la Comunitat Valenciana d'En Fermín Pardo i Pardo.

Fundador i director del “ Grup d'Estudis folklórico Jarai “ la seua trajectòria no ha deixat de fomentar i recuperar cants i danses de la nostra tradició.

Membre fundador del Centre d'Estudis Requenenses a la secció d'etnologia i creador de la Comissió de Patrimoni Arquitectònic, els seus treballs i publicacions han ajudat a conservar i recuperar els nostres costums.


En la següent edició el Premi va recaure en Na Victòria Liceras i Ferreres, indumentarista i presidenta de l'Associació Valenciana d'Indumentaristes, ha abordat l'estudi de tots els aspectes de la indumentària als segles XVIII i el XIX. De les seues publicacions caldria destacar: Fons d'indumentària femenina al Museu Nacional de Ceràmica, Indumentària Valenciana segles XVIII-XIX: de dins a fora , de dalt a baix, Tratjes de valenciana als segles XVII i XIX, Els Benlliure i la seua època, obres que han servit per a conservar les formes al vestir.


En l'edició quarta el jurat dels premis Forcat, compost pels propis premiats, concediren la menció a En Vicente Ferrandis i Mas, Titulat en màrqueting per l'Escola Superior d'Estudis de Màrqueting.
Ha dedicat part del seu temps lliure a la investigació de la Indumentària en distints arxius dels antics regnes de València, Múrcia i Jaén, amb un fitxer d'uns 30.000 registres i unes 200.000 peces.
És autor de diversos llibres i articles sobre indumentària tradicional. Títols com la Indumentària Valenciana, el tratje de l'home 1787-1840, Elements per a l'estudi de la indumentària valenciana: el tratje de la dóna 1787-1812 etc.


A l'edició quinta, el jurat dels premis Forcat, és va reconéixer el treball de Na Pilar Garcia i Comeche per la seua dilatada carrera dedicada al Cant València, a totes les seues modalitats, així com el seu afany per conservar, ensenyar i promocionar les danses i el Folklore valencià per tot el món.
Pilar participà en el concurs de cançó valenciana organitzat per la Penya Esportiva Valencianista, on va guanyar el primer Premi, moment, a partir del qual, començà la seua trajectòria en l´àmbit del cant. Pilar va seguir lluitant per promocionar les danses i el cant valencià i va decidir emprendre un nou projecte que, a la fi, representà el naixement del Grup de Danses “La Senyera” (1976)

A l´última edició, es va donar el premi a Joan Blasco, pel seu constant fervor per la docència i la difusió de la dolçaina i el tabal, recopilació de peces musicals tant valencianes com del folklor d'altres províncies espanyoles, comptant en l'actualitat amb un gran arxiu de partitures.

MUSICA AL MUSEU 2010

Música al Museu 2010
El Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March ompli de música els seus espais. Per sext any consecutiu organitzem un cicle dedicat a la música valenciana, patrimoni extraordinari d’una realitat cultural que no es toca però que es gaudeix. Amb l’objectiu de conèixer, recuperar, i divulgar la tradició oral de la cançó valenciana, i amb el propòsit d’apropar-nos des del passat a la realitat actual, aquest cicle s’organitza en tres sessions, totes amb una part teòrica i altra més lúdica, oberta a la participació de qualsevol persona que vullga passar una bona estona amb la nostra música.
Dijous 3 de juny La dona en el cant tradicional
Conferència: Josemi Sánchez20 hores a l’Andana
Concert: Teresa Segarra, Empar Sanchis i Lluïsa Mompó 22.15 hores al corral del museu.
La dona ha jugat un paper transcendental en la custòdia i transmissió dels repertoris musicals tradicionals i n’ha monopolitzat alguns gèneres concrets —balades, cançons de bressol, cuplets de magatzem, determinats cants religiosos...—. L’espectacle que estrenarem en aquesta primera sessió pretén oferir una mostra d’aquestos cants típicament femenins. Teresa Segarra (Paterna). Una de les veus femenines més conegudes en l’àmbit del cant d’estil i les albaes. Ha participat en diverses formacions de música tradicional —Xafarnat, Grup de Restauració Folklòrica, etc.— i ha estat fundadora del grup La Beniterrània, amb el qual enregistrà el disc Sentiments.Empar Sanchis (Aldaia). Especialitzada també en el cant d’estil i les albaes, forma part del grup Va de Cant i és una de les cantadores habituals de la Colla Brials, amb qui a hores d’ara prepara un disc monogràfic sobre la tradició musical de l’Horta.Lluïsa Mompó, (Aldaia). Cantadora del Grup de Danses l’Olivar d’Alaquàs amb el qual ha recorregut bona part de la geografia valenciana.Organitza: Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís MarchMare de Déu de l’Olivar, 30 / 46900 TorrentTelèfon 961 588 221 / museu@museuhortasud.comwww.museuhortasud.com
Direcció i coordinació del cicle: Josep Vicent FrechinaTotes les conferències seran a les 20 hores a l’Andana.
Tots els concerts seran a les 22.15 hores al corral del museu.
MANCOMUNITAT INTERMUNICIPAL DE L’HORTA SUDAJUNTAMENT DE TORRENTFUNDACIÓ HORTA SUDCAIXA RURAL TORRENT
Dijous 10 de juny Dijous 17 de juny
Per un nou diàleg entre tradició musical i contemporaneïtat
La jota valenciana
Conferència: Fermin Pardo 20 hores a l’Andana
Bureo: Fermín Pardo i Cantares Viejos 22.15 hores al corral del museu
Conferència: Jordi Montesó i Joan Gil 20 hores a l’Andana
Concert: Sitja 22.15 hores al corral del museu
Fermín Pardo és, sense cap mena de dubte, un dels noms més importants en la investigació i la divulgació de la música popular valenciana. Ha estat fundador, director o col·laborador de formacions tan emblemàtiques com Alimara, el Grup de Restauració Folklòrica de València, Ajevo, Els Millars, Aldarull, etc. El seu llibre, La música popular en la tradició musical valenciana, co-escrit amb José Àngel Jesús-Maria, constitueix un obra de referència ineludible per a tots els interessats en el folklore valencià. Fermín Pardo tancarà el cicle amb una conferència i un bureo —obert a la participació de tots els ballador espontanis que es vullguen afegir— dedicats a la jota, un dels pilars del nostre patrimoni musical.Sitja és una jove i inquieta formació de Vila-real que per al seu segon disc, Musicabulari, ha encetat una profunda reflexió sobre el sentit que té, dins l’àmbit musical, utilitzar les formes de fer tradicionals per adreçar-se a la societat contemporània. “Musicabulari —escriuen ells mateixos— és un nou ús comunicatiu que pretén tornar a obrir la negociació dels significants culturals que defineixen l’amàs musical de la cultura valenciana. Un desafiament a reconstruir els components estructurals que ens conformen, a redefinir els nostres límits culturals, a trencar les tasques essencialistes d’un folklorisme idealitzador que empresonen el nostre caminar per la senda del temps”. En aquesta sessió tindrem l’oportunitat d’apropar-nos a aquesta nova proposta primer en el pla teòric i després en la seua posada en pràctica. Una proposta arriscada, fins i tot controvertida, que obre nous camins i noves perspectives en la sempre inquieta relació entre tradició i contemporaneïtat.


CARMEN FERRÉS GARCÍA

"CASA INSA"

PREMI FORCAT 2009
SETENA EDICIÓ

LLOC: Complex Esportiu-Cultural Petxina
PasSeIG de la Petxina, 42

DIA/HORA: DIUMENGE 13 DE JUNY de 2010.

EXPOSICIÓ BUNYOL

COBRINT-SE EL CAP: LA MANTELLINA

A la casa de les ames de casa de Bunyol.

Sessió didàctica aquest divendres a les 19:30h.

Organitza: Grup de Danses El forcat.

LES FOLIES DE CARCAIXENT

LES FOLIES DE CARCAIXENT
El Grup de Balls populars les Folies de Carcaixent presenta 'al mestre CORRETJA' unrecull de balls del mestre José España d'Alzira. Us esperem divendres 30 d'abril,ales 22:00 hores al Gran Teatre d'Alzira.Salutacions.

FESTA DE COMIAT DEL BASSOT

27 Febrer 2010 a les 20h.
FESTA DE COMIAT DEL BASSOT
C/Bisbe Muñoz, 52
Burjassot
A les 20h. actuacions d'una bona representació dels grups que han passat per la casa en els 15 anys que ha sigut seu de l'Associació:
TRES FAN BALL
TONI DE L'HOSTAL
RASCANYA
MARIUS ASENSI
QUAMLIBET
TIRA-LI FOLK
TERE SEGARRA
GERMANS CABALLER
ALI FARNAT
L'HORTA FOLK
i cóm no?
LA RONDALLA INCUNABLE DEL BASSOT

ASOCIACION CANTARES VIEJOS

Os informamos de que el próximo domingo 28 de febrero, a las 12h., tendrá lugar enel Teatro Principal de Requena la presentación del libro-CD "A bailar más que unchompo" de la Asociación Cantares Viejos de Requena, dirigidos por Fermín Pardo. Enél se recoge una colección de bailes tradicionales de Requena y su Tierra.

EL BOTIFARRA I JACINT

El proper divendres dia 19 a les 11 de la nit, a la casa de la cultura d'Almussafes. Actuaràn a la cafeteria "El Botifarra, i Jacint".

DANSÀ DE PICANYA

Estimats amics i amigues, Un any més, els grups de danses "Carrasca" i "Realenc" de Picanya es complauenen convidar-vos a la Dansà que tindrà lloc en aquesta vila el proper dia 20 defebrer de 2010 a les 20.00h.El lloc de reunió serà la Pl. del País Valencià a les 19.30h.

EL BOLERO, GRUP DE DANSES DE L'ALCUDIA

IV JORNADES DE BOLERO (del 15 al 23 de gener de 2010, casa de la cultura de L' Alcudia)

Divendres 15 a les 20h inaguració de l'expocició "de fil i cotó"
Dimarts 19 a les 20h conferència "introducción del algodón en la ropa popular" a carrec de Victoria Liceras.
Dijous 21 a les 20h taula redona. Tema: Herència i repercusió de la secció femenina en el folklore.
Participen: Salvador Mercado, Fermín Pardo,Amparo Añón i Ángeles Caballero. Moderador: Lutxo Palop.
Dissabte 23 a les 20h mostra de ball:
ESCOLA DE DANSES DE XÀTIVA
AGRUPACION DE COROS Y DANZAS "MANCHA VERDE", ARGAMASILLA DE ALBA
EL BOLERO, GRUP DE DANSES DE L'ALCUDIA





DANSÀ GRUP DE DANSES L'ARENILLA DE BORRIANA

El Grup de Danses Tradicionals l’Arenilla de Borriana té el plaer de convidar-vos a la Dansà de Sant Antoni que tindrà lloc el diumenge 17 de gener de 2010 a les 6 de la vesprada.

La dansà començarà a la plaça de la Mercé, fins arribar a la plaça José Iturbi al voltant de la foguera de Sant Antoni. En acabant, tindrà lloc un bureo al mateix lloc i finalitzarem amb una picadeta tots junts.

Si necessiteu canviar-vos de roba, podreu fer-ho al Centre Municipal de Cultura la Mercé, que estarà obert a partir de les 5 per a tot aquell que ho desitge.

lunes, 28 de diciembre de 2009

Grup de Danses L'Almogàver


DIMARTS DIA 29 DE DESEMBRE DE 2009.
CENTRE BERNAT I BALDOVÍ.
20'30 H. DEL VESPRE.
*
Espectacle que farà un repàs a la vida d'aquest grup de danses suecà,on hi haurà de tot:
- Un grup de dolçaines i percussió de renom al nostre País.
- El grup Almogàvers acompanyats per balladors debutants de la nostra Escola.
- Una xicoteta mostra del nostre repertori de danses i balls.
*
Un espectacle per a gaudir dels nostres cants,balls i sons tradicionals.
*
GUIÓ,MUNTATGE I DIRECCIÓ:
Grup de Danses Almogàvers

No hay comentarios:

Publicar un comentario

SALPASSA

Estimats amics: El grup de danses Salpassa te el gust de convidar-los a les JORNADES DE RESTAURACIO 2009, amb la colaboració del So dels Barrejats i el grup convidat Virgen de los Dolores de la Penya Huertana del Mortero; el proper dissabte 12 de desembre 2009, a les 18,30 en la Casa de Cultura del Campello. A continuació cantarem tots junts Cants de Nadal a la Inaguració del Betlem Municipal.
Us esperem !!
Salutacions
Salpassa

ROIS DE CORELLA

ROIS DE CORELLA

Pep Gimeno Botifarra i la Unió Musical de Llíria 03



11:30 Misa de las Cuadrillas (Iglesia de Santa Ana)
12:00 Música y Baile en las calles
16:00 Actuación de las Cuadrillas en el C.S.C. de Santa Ana

LA CUADRILLA DE LA ABUELA

La cuadrilla de la Abuela, dependiente del grupo de folklore Abuela Santa Ana, se forma en el año 96 con la finalidad de mostrar la música popular de nuestra tierra de una manera más autóctona.
Su repertorio está formado por una amplia recopilación de melodías propias de nuestra tierra como son las seguidillas, en toda su extensión, fandangos, jotas, mazurcas y valses, bailes estos más modernos, junto a las animeras como piezas más antiguas que son ejecutadas en las diversas participaciones de esta cuadrilla.Su forma de interpretación es la transmitida de generación en generación sin aprendizaje académico, que siempre se aprendió a través de la propia convivencia entre los paisanos de pueblos y aldeas, sitio este donde más se ha conservado.
Este colectivo, bajo el nombre de grupo de folklore Abuela Santa Ana, participa, desde el año 89, en encuentros de aguilanderos y cuadrillas, por lo que es una de las primeras agrupaciones que dio paso a la recuperación de cantar por las calles los tradicionales villancicos y aguilanderas, junto a las danzas de ritual muy propias de estas fechas según la tradición popular.Desde el año … la cuadrilla organiza su propio encuentro de cuadrillas

Dansa al carrer d´un grup d´investigació i difussió. c. torrent

El Conservatori de Torrent alça la veu pel folklore valencià

El patrimoni folklòric valencià té el mínim reconeixement del món acadèmic, malgrat la seua riquesa i la gran quantitat de grups als pobles de la Comunitat que hi treballen de forma desinteressada per difondre el cant d'estil, la rondalla o les danses populars. Mentre altres manifestacions artístiques o estils musicals amb el mateix tipus d'arrel com ara el jazz o el blues gaudeixen de recolçament institucional i del món de l'educació als seus respectius llocs d'oritge, la dignificació del folklore valencià és encara una asignatura pendent.Amb la intenció d'iniciar un camí que canvie aquesta tendència, el Conservatori de Torrent, amb la col.laboració de l'Associació d'Estudis de Cant d'Estil i una ajuda de la Conselleria d'Educació, ha posat en marxa un projecte per difundre la dansa, el cant d'estil o la poesia popular amb el nom de "La veu amb qué parlaven els nostres pobles". Tallers pràctics, xerrades i conferències, a càrrec d'experts i docents, s'impartiran a les mateixes aules ón s'estudia Mozzart o a Beethoven."El nostre conservatori, conscient del valor artístic i pedagògic que guarda la cultura popular, vol alçar la veu i obrir les portes de l'espai educatiu a aquelles expressions artístiques que, durant tant temps, només han estat reconegudes al carrer", explica el director, Manuel Tomás. A més, el coordinador de l'activitat i professor del centre, Juan Pablo Valero, opina que la majoria de persones que mantenen viu el folklore valencià "tenen una formació autodidacta i, tal vegada per això i pel desconeixement, estan minusvalorades". Així que l'aspiració última del projecte és que "un dia, el cant d'estil valencià siga una especialitat als conservatoris"."Menys recolçament d'Espanya"El president de l'Associació d'Estudis de Cant d'Estil, Manuel Marzal, ha elogiat el "projecte pioner" de Torrent perquè "la Comunitat Valenciana és el lloc d'Espanya on menys es valora per les institucions i especialment les educatives, el nostre folklore". Marzal explica que a les escoles s'ignora el cant d'estil, "cosa que no passa amb el flamenc o el fado". "Correm el risc de perdre la nostra expressió genuina", diu Marzal. Des de l'entitat es reclama una xarxa pròpia d'espais per aprendre i difondre el floklore valencià "com hi ha a la resta d'Europa" però, mentre això arriba, que el cant d'estil estiga als conservatoris.Pel moment, el programa que ara es presenta inclou una sèrie de tallers de dansà cada dissabte al Conservatori de Torrent fins a gener. També hi haurà una conferència sobre el vers d'improvís, així com la seua historia al llarg dels segles, i la seua integració al cant d'estil, amb demostracions en directe. I per posar en pràctica tot allò que els participants hagen aprés, s'ha organitzat una gran jornada el 2 de febrer de 2010 -la vespra de Sant Blai, una festa de referència en Torrent- amb dansà al carrer i cant d'estil.